Съветът на ООН по правата на човека днес гласува с огромно

...
Съветът на ООН по правата на човека днес гласува с огромно
Коментари Харесай

ООН започва разследване за военни престъпления при руското нахлуване в Украйна

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида днес гласува с голямо мнозинство за осъществяване на разследване на най-високо равнище на закононарушенията, извършени след нахлуването на Русия в Украйна и търсене на отговорност от отговорните за нарушение на човешките права, заяви AFP.

В поддръжка на решението гласуваха 32 от общо 47 членове на съвета. Против бяха единствено Русия и Еритрея. 13 страни се въздържаха - измежду тях бяха обичайни съдружници на Русия като Китай, Куба, Венецуела.

На днешното си съвещание Съветът по правата на индивида, който е основан в Женева, осъди " по най-решителен начин нарушенията на правата на индивида и злоупотребата с тях, както и нарушаванията на интернационалното филантропично право вследствие на експанзията на Руската федерация против Украйна ".

Текстът на резолюцията, възложен от Киев, приканва към  " бързо и подлежащо на инспекция евакуиране на войските на Руската федерация и подкрепяните от Русия въоръжени групи от цялата територия на Украйна ".

" Благодаря на всички, които гласоподаваха за справедливото дело ", съобщи след гласуването лидерът на украинската делегация.

Очаква се след гласуването да бъде сформирана независима интернационална комисия, която ще проверява за военни закононарушения съветското навлизане в Украйна. В резолюцията е записан апел за назначение на трима следователи за " определяне на обстоятелствата, събитията и аргументите за всички нарушавания и злоупотреби ", както и за събиране на доказателства за определяне на отговорните и привличането им под отговорност.

Междувременно международният съд в Хага вече стартира следствие за военни закононарушения в Украйна, осъществени през интервала след 2014 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР